Ärofyllda musikuppdrag

Musik är någonting som kan förknippas med näst intill allting i vår vardag. Vi hör musik i bilen när vi åker till jobbet, i reklamfilmer när vi tittar på tv och kanske i telefonen när ljudsignalen för att någon ringer ljuder. Att få skapa musik som en stor mängd människor kommer att lyssna på och som hör ihop med ett stort sammanhang är en ära som musiker och någonting som många drömmer om. Sådana uppdrag finns det gott om och här nedanför listar vi några utav dem

Bond-låten
En utav de mest kända karaktärerna inom filmindustrin är James Bond och samtliga utav hans filmer har sitt eget välkända titelspår som många gånger har framförts av stora artister. En utav de mest kända låtarna är Die Another Day som framfördes av Madonna till filmen med samma namn. Det är inte bara veteraner som har fått chansen att sjunga in Bond-låtar, utav både Adele och Sam Smith fick chansen till detta tidigt i sina karriärer. Under Oscarsgalan 2013 prisades titelspåret Skyfall som bästa filmlåt.

EM-låten
Inför stora idrottsevenemang är det inte ovanligt att stora artister får möjligheten att framföra den officiella mästerskaps-låten, för att vetskapen om spelen ska spridas även till de som vanligtvis inte är intresserade utav sport. Dessa låtar brukar bli stora hits och spelas såväl i radio som i olika program associerade med mästerskapet. Till fotbolls EM 2016 var det den franska DJ:n David Guetta som fick äran att skapa och framföra låten. Förutom detta tog han hjälp av fotbollsfantaster från alla världens hörn, som via UEFA:s hemsida kunde skicka in en inspelad slinga som fanns med i låten. Vem som kommer att få äran när fotbolls EM 2020 avgörs återstår att se.

Uppträda vid större tillställninger
Det är inte bara att så låten inspelad och framförd i en film eller annat sammanhang som är stort, utan även att få göra ett liveframträdande under en större tillställning. Att till exempel få uppträda i pausen under Superbowl, på Nobelmiddagen framför pristagare och politiker eller på ett kungligt bröllop är en dröm för många artister, då man får ta plats i finrummet även om man till vardags får sina låtar spelade på de modernare radiokanalerna.