Musikgenrer

Inom den nutida musiken finns det som nämnt en rad olika genrer. De aktuella genrerna är pop, rock, dance, reggae och hiphop. Hur upplevs dessa genrer och varifrån kommer dem från början?

Pop
Genren ”pop” är från början en förkortning på ”populär musik”. Popmusik är oftast lite disco-aktig och har alltid ett högre tempo. I pop-låtar lånar man ofta inslag av andra genrer som till exempel dance och rock. Denna genre sägs ha uppkommit 1926.

Rock
Rocken uppkom under 1950-talet och är idag en av nutidens viktigaste genrer. I rock används mycket elektriska musikinstrument som elgitarr och elbas men även piano, trummor, akustisk gitarr m.m. används inom genren. Många som lyssnar på rock väljer att bära mörka kläder, oftast mycket smink och långt hår.

Dance
Electronic dance music som både kan förkortas till dance och till EDM är en musikgenre som riktar sig främst till dansgolven. Genren består av musik gjord av elektroniska instrument som sampler och synthesizers. Denna genre har blivit oerhört populär de senaste åren och sägs stanna länge. House, trance och techno är några av de stilar som tillhör genren.

Reggae
Denna rytmiska musikgenre utvecklades på karibiska ön Jamaica under 1960-1970 talen men nämndes för första gången 1968. Genren består av musik i lugnt tempo med ett passivt trummande som möjliggör för basisterna att utveckla avancerade slingor och melodier.

Hiphop
Hiphop är en musikgenre som utvecklades i USA under mitten av 1970-talet. Genren består av alliteration, assonans och rim. Afrika Bambataa var en av de personerna som utvecklade hiphopen då han var DJ på stora kvartersfester som hölls på gatorna. Han rappade om gängen på gatorna och menade att man borde dancebattlea istället för att ta till våld. Han fick efter det smeknamnet ”the father of hip hop”.

Andra musikgenrer som ingår i kategorin nutidamusik men som inte är lika stora är indie och electro. Det finns även andra genrer som är än lite mindre än dessa och som uppkommer från de större genrerna och därför inte urskiljer sig. Genrer förändrar mycket hos oss människor, som mest till utseendet då vi har möjlighet att klä oss och se ut efter vilken genre vi lyssnar på. Det gör musiken och det olika genrerna väldigt betydelsefulla för vår personlighet och identitet.