Laglig musik

Förr var det helt naturligt att man köpte en singel från sin favoritartists nya platta. Singelskivan var alltid förpackad i en tunn pappersficka som i sin tur var inplastad. En singel innebär att det bara är en eller två låtar på cd-skivan, Vilket gör att det blir som ett försläpp på den låt artisten och producenten tror kommer bli mest populär och även den dem (inte alltid men oftast) döper skivan efter. Det riktiga albumet, med alla låtar, kommer ut någon månad (ibland fler) efter singelsläppet.

Idag är det dock vanligare att man laddar ned musik. Detta innebär att man laddar ned något som någon annan laddat upp, oftast över internet. Detta är inte lagligt och får inte göras så länge det inte är via lagliga och godkända sidor och program som till exempel iTunes Store. Dock betalar man då för nedladdningen vilket gör det mer rättvist än att bara kunna ladda ned filen gratis. Med tanke på att artisterna har som jobb att sälja sin musik dvs. sina singlar och album så förstör olaglig nedladdning branschen väldigt mycket.

Ett annat alternativ om man vill lyssna på musik utan att köpa skivor, när man till exempel bara vill ha musik att lyssna på i mobilen eller bara på datorn etc. är att lyssna via Spotify. Spotify laddar man lätt ned på datorn (helt lagligt och helt gratis) samt använder sig av den smidiga appen via mobilen. Man kan ha tre olika typer av medlemskap, ”Free” är gratis alternativet. Med free-medlemskapet kan du endast lyssna på musik via datorn, endast lyssna på en låt 5 gånger, du har bara 20 speltimmar/månad och det blir dessutom reklamavbrott mellan låtarna. För medlemskapet ”unlimited” betalar du 49kr/månad men har då evig speltid och får lyssna på en och samma låt hur många gånger du vill, du slipper även reklamen men kan fortfarande endast använda Spotify via datorn. I medlemskapet ”Premium” ingår dock alla de egenskaper som medlemskapet unlimited har d.v.s. inga reklamavbrott, fri tillgång till all musik och evig speltid dock innebär premium att du kan ta med dig och spela din musik vart som helst, i mobilen, på iPaden, datorn, Tvn, ja överallt. Perfekt lösning för den som inte vill köpa skivor.

Kanske behöver du musik medan du sitter och spelar på datorn? Man blir alltid lite extra peppad av att lyssna på musik. Kanske hjälper det dig att dra hem storkovan när du väljer dina nummer på Lotto eller liknande. På lotton.nu kan du alltid rätta dina rader direkt och kanske firar du vinsten med en sång?

En annan plats där musik och spel kombineras är på ett casino. Här kan du samtidigt som du spelar en omgång poker eller roulette njuta av högklassig underhållning i alla dess former.