Musik som väcker känslor

Musik är en konstform som många artister väljer när de vill uttrycka sina åsikter eller känslor på. Men inte bara den som själv skapar musik kan välja en vill sång eller melodi utefter humör, utan det kan även du som lyssnare göra. Tack vare den mängd av olika musiksorter som idag finns att välja mellan så finns det musik som passar till nästan varje tillfälle i livet. Trots att du kanske lutar mer åt en viss musikgenre så kan en helt annan passa dig betydligt bättre i vissa situationer. Om du till exempel är den som vanligtvis lyssnar på hårdrock, så kanske du ändå hellre föredrar en lugnare ballad när du ska bjuda på en romantisk middag. Om du istället gärna lyssnar på ballader till vardags, så kanske musik med lite mer tempo passar bättre när du är ute i löparspåret.

Att musik kan väcka känslor är någonting som nog de flesta har varit med om någon gång. Ibland behöver det inte handla om texten och dess innebörd, utan ibland kan det räcka med en viss melodi som skapar en känsla inom dig. Om du redan vid de första tonerna i låten kan ana var den kommer att leda så har artisten och låtskrivaren verkligen lyckats med sitt jobb.

Vilken musiksmak man har brukar ofta kunna visa en del på vem man är som person och redan som liten kunde man komma i kontakt med denna personifiering som musiken ger. När man till exempel fyllde i sina uppgifter i kompisens Mina Vänner-bok fanns där ofta ett fält som skulle fyllas med din musikstil och likaså när man anmälde sig på vissa sociala medier på nätet. En annan plats där man ofta kan behöva ge ut sin musikstil till andra är på dejtingsidor på nätet. Här gäller det att försöka ge ut så pass mycket information om sig själv som man bara kan med hjälp av ett fåtal korta frågor. Utifrån de svar som du sedan ger kommer människorna som besöker din profil att få en känsla av vem du är som person. Även här finns alltså känslorna med i bilden tillsammans med musiken.

Sedan kan man självklart inte dra alla som lyssnar på en och samma musik under samma kam, utan alla är vi unika individer med egna personligheter, känslor och musiksmak.