Musikikoner

Än så länge har vi haft turen att ha många kända och bra musikikoner som hjälpt många människor via deras musik och textrader. Självklart hoppas vi på att vi får fler, vilket det inte finns så mycket tvivel på med dagens utbud. Några av världens mest kända manliga musikikoner är:

David Bowie
David slog igenom år 1969 då han med låten Space Oddity visade hur det utanför vår värld, så som rymden kunde påverka även vår musik. ”The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from mars” var hans första album. I det albumet visar han hur han kombinerar rockmusik med teater, en genrer som idag kallas för glammrock. David anses vara en av de allra största rockikoner genom tiderna. Vilket man väl kan förstå.

Bob Dylan
Bob föddes den 24 maj 1941 men då som Robert Allen Zimmerman. Han är förutom sångare även poet, författare, regissör, keyboardist, gitarisst och munspelare. Han har även vart programledare i radio. Bob Dylan är beskriven som en levande rocklegend och har vart frontfigur inom populärmusik i ca. femtio år. Hans mest prisade låtar kom under 1960-talet.

Michael Jackson
Michael Joseph Jackson som är hans fullständiga namn är född i Gary, Indiana. Han föddes år 1958 och avled hastigt år 2009, 50 år gammal. Förutom sångare var han även dansare, producent, låtskrivare och skådespelare. Han karriär började i tidig ålder men då med sina bröder som bandet ”The Jackson 5”. Dem inledde karriären vid 1964 men han började sin solokarriär år 1971 under tiden han fortfarande var medlem i gruppen. Michael har producerat några av världens bäst säljande album och hade smeknamnet ”the king of pop” av många. Han har bland annat blivit inskriven på rock ’n’ roll hall of fame, då med jackson 5 samt i songwriters hall of fame fast då som soloartist. Sammanlagt sålde han runt 750 miljoner album och singlar under sin karriär.

Ikoner i sportens värld
Det är inte bara de som lyckas föra sig en karriär inom musikens värld som kan ses som ikoner inom sitt område. Detsamma gäller till exempel atleter, som sina aktiva år gör enastående insatser i turneringar och mästerskap. Bara i Sverige finns det en stor mängd idrottsikoner, såsom Peter Forsberg, Anja Pärson, Zlatan Ibrahimovic och Sarah Sjöström. Dessa har kommit att bli stora förebilder för andra som satsar inom samma sport, där fotbollen är den som allra flest utför i vårt avlånga land. Genom att se upp till de spelare som lyckats ta sig till de utländska ligorna Bundesliga eller Premier League är det många spelare som finner motivation till att fortsätta kämpa för att en dag själv hamna på samma plats som sin idol.