Musikpriser

Polarpriset
Polarpriset är ett internationellt musikpris grundat av Stikkan Andersson år 1989. Namnet på utmärkelsen är efter Stikkans egna skivbolag, Polar music. Priset ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet. Priset delas ut årligen i Stockholms konserthus och prissumman ligger på 1 miljon svenska kronor per pristagare. Priset delas ut av ingen mindre än vår svenske kung.

Rockbjörnen
Rockbjörnen är ett musikpris som ges ut till Sveriges musiker årligen. Priset är skapat av tidningen aftonblandet som startade traditionen år 1979. Röstningen går till så att Aftonbladets nätsäljare röstar fram den de tycker passar bäst för priset i varje kategori. Det finns hela 23 kategorier och några av dem är årets bästa dansband, årets svenska liveakt, årets genombrott m.m.

Grammy Award
Även detta pris ges ut till de som gjort framstående prestationer inom musikbranchen. Priset betraktas som musikens motsvarighet till filmindustrins Oscar-utmärkelse och det har utdelats sedan år 1959. Röstningen sker endast av röstberättigade medlemar i Recording Academy. Utmärkelsen har 30 olika kategorier.

P3 Guld
P3 guld är ett pris som årligen delas ut av Sveriges egna radiokanal P3. Priserna delas endast ut till svenska artister och det finns 9 olika kategorier. I fem av dessa kategorier utses vinnarna av P3:s lyssnare och i det resterande kategorierna utser en jury som är specialister inom olika genrer den som få priset. P3 Guld har arrangerats sedan 2003 men höll då till i växjö, men året efter det (2004) flyttade man evenemanget till Göteborg där det hålls än idag. Artister som vunnit P3 guld är till exempel Håkan Hellström, Looptroop, Marit Bergman, The ark och Kent.